İş Makineleri (Kule – Vinç)

Sorunu Tanımla Ve Analiz Et
1.Hafta:
İş makineleri nerelerde kullanılır?
Daha önce hiç iş makinesi gördün mü?
İNŞAAT MAKİNELERİ adlı kitap okundu ve ilgili görselleri izledik.

KİTABIN DEĞERLENDİRME SORULARI
Kitabımızda hangi iş makineleri vardı?
Kamyon,damperli kamyon,delici,ekskavatör,beton mikseri,kepçe.
En çok hangisi dikkatinizi çekti?
Beton mikseri.
Beton mikseri ne işe yarar ve betonun içinde neler var?
Ç :Beton taşır ve karıştırır,betonun içinde su,çimeto,kum var.
Bu gördüğümüz iş makineleri hayatımızı nasıl kolaylaştırır?
Ç:Taşıyamayacağımız yükleri kaldırıp taşımaya yardımcı oluyor.

İŞ MAKİNELERİ TANITIM VİDEOSU:

2.HAFTA
ALAN GEZİSİ
Okuduğumuz kitap ve izlediğimiz vidolar ardından iş makinelerini yakından görüp incelemek adına Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal Şube Müdürlüğü’ne gezi düzenlenmiştir.Yetkili meslek elemanlarınca çeşitli iş makineleri tanıtılmış olup,çocuklarımızın merak ettiği sorular cevaplanmıştır.Çok merak ettikleri iş makinesinin ilgili personeller tarafından çalıştırılıp çocuklarımızın deneyimlemeleri sağlanmıştır.
Kitapta okuduğumuz adı geçen iş makinelerini yakından görüp inceleme fırsatımız oldu.İş makinelerinin çıkarttığı sesleri dinledik.Hangi iş makinelerinin,birbirinin tamamlayıcısı olduğunu öğrendik.Anlatılanların ardından görevli personellere merak ettiğimiz soruları sorduk ve cevap aldık.

Bir iş makinesini en çok nerelerde görebiliriz?
Meslek elemanı: öncelikle iş makinelerini trafikte görmek pek görmek mümkün değildir,çalışma alanı eğer yol üzerindeyse kullanılan yol trafiğe kapatılır.İş makinelerini sıklıkla inşaat alanlarında görmek mümkündür.
Burada gördüğümüz bütün iş makinelerini kullanabiliyormusunuz?
Meslek elemanı: Her iş makinesini kullanan bir yetkili kişi vardır ama bütün makineleri kullanma yetkisi olanlarda var. Onlara da FORMEN denir.
Bu gördüğümüz 2 silindir arasındaki farklar neler?
Meslek elemanı: Bu 2 silindirinde kullanıldığı alan ve işlevi aynı,sizinde saymış olduğunuz gibi sadece tekerlek sayıları faklı.

3. HAFTA
Çocuklar ile gezi değerlendirmesi ve soruna yönelik beyin fırtınası
Daha önce bir kule vinci çalışırken gördün mü?
Kule vinci hareket ettiren güç nedir?

Vinç Nedir?
Adından da anlaşılacağı üzere kule tipinde olan vinç çeşididir. Kule vinçler genellikle liman ve şantiyelerde kullanılır. Özellikle inşaat şantiyelerinde konteyner gibi ağır yüklerin taşınmasını kolaylaştırır. Yanı sıra limanlarda da gemilerdeki ağır yüklerin transferinde işe yarar.

Ne İşe Yarar?
Vinç denen makineler, yükleri kaldırıp bir başka yere aktarmaya yarar. Basit kollu vinçler, bumba denen uzun ve eğik bir vinç kolu ile bu kolu taşıyan ve seren denen bir direk ya da kuleden oluşur.

Vinç Nedir Nasıl Çalışır?
Vinçler; insan gücü, elektrik enerjisi veya akaryakıt ile çalışır. Motor gücünün dişli çark sistemi yardımıyla mevcut halatın yukarı veya aşağıya hareketi vinçlerin çalışma prensibini oluşturur. Motordan alınan ilk hareket, dişli çark sitemine şaft yardımıyla aktarılır.

Vinç Kullanan Kişiye Ne Ad Verilir?
Vinç operatörü, sanayi ve inşaat sahaları, demir yolu alanları, limanlar, madenler gibi arazi koşullarında teçhizat, makine gibi büyük ve ağır nesneleri taşımak, kaldırmak, bunların yer değiştirmesini sağlamak veya olması gereken konumda üst üste ya da yan yana olacak şekilde yerleştirmek amacıyla vinçleri kullanan kişiye denir.

Vinç Narçaları Nelerdir?


VİNÇLERİ OLUŞTURAN PARÇALAR
VİNÇ REDÜKTÖRÜ Elektrikli vincin gövdesine baglanan çift kademeli planet redüktör mevcuttur. …
VİNÇ BAĞLANTI KAPLİNİ …
VİNÇ TAMBURU. …
VİNÇ GÖVDESİ …
HALAT KILAVUZU. …
VİNÇ KALDIRMA MOTORU. …
VİNÇ KANCASI.

Kule Vinç Kaç Ton Kaldırır?


Kule vinç denmesinin sebebi ince ve uzun yapısıdır. Kule vinç kaç ton kaldırır? sorusuna gelince; makinanın kaldırma kapasitesi yükün BOM’daki yerine göre değişiklik gösterse de ortalama bir vincin taşıma kapasitesi en uçta yaklaşık 1250 kg iken vincin alt kısmında ise vincin taşıma kapasitesi 6000 kg’a kadar çıkar.

4.HAFTA

3. haftada tırtıllar sınıfı dikkatlerini en çok çeken iş makinesinin kule vinç olduğuna karar verdiler. Bunun üzerine kule vinç yapısını tekrar inceledik. Tasarımımız için gerekli olacak parçaları tartışıp, karar verdik. Hangi parçanın nereye konulması gerektiğini anlatan çizimlerini yaptılar. Çizim yaparken teknolojiden (bilgisayar, görsel, video…) yararlandık. Her çocuk kendi çizimini akranlarına sundu. Eklenmesi/çıkarılması gereken parçaları kendi aralarında değerlendirip çözüm aradılar. Yapılan çizimin akabinde hangi parçanın daha dayanıklı ve işlevsel olabileceğini konuştuk ve malzeme listemizi belirledik. Bir sonraki stem dersimize kadar, Tırtıllar Serbest zaman oyunlarında çeşitli tasarım denemeleri yaptılar. Böylece kullanılacak olan materyalleri sağlamlık ve dayanıklılık açısından değerlendirmiş oldular.

5.HAFTA
Ürün tasarlama aşamasına geçtik.

TASARIMIN YAPILIŞI:
Yapılacak tasarımın hangi malzeme kullanılarak ortaya çıkacağı belirlenir. Ahşap atölyesinde yapmaya karar verilir. Kule vinç kurulumu için sabit zemin oluşturulması gerekmektedir. Biz bunun için kütükten kestiğimiz daire bir parçayı kullanmaya karar verdik. Gerçek kule vinç parçası olan teleskopları oluşturmak için abestlang ( dil çubuğu) kullanmayı tercih ettik. Zevkimize göre renk seçimi yaptıktan sonra ihtiyacımız kadarını sayarak tasarımımıza başladık. Sabit zemin üzerine iki küçük oyuk açarak teleskop gövdesini sabitledik. Farklı iki teleskop parçasını birbirine bağlayan mast adı verilen parçalar için çöp şiş kullanarak silikonla birbirine yapıştırdık. Şırınga ve serum hortumu ile ihtiyacımız olan hava basıncı için ihtiyacımız olan sistemi teleskoplar arasına yerleştirerek dirsek kısmını kapattık. Dönen kısımdaki teleskop parçası için 3 tane abestlag kullanmıştık fakat bu sistemin düzgün çalışmasını engellediğinden işimize yaramadığını fark ettik ve olası çözümler aradık ve 2,5 abestlang uzunluğunda bir teleskobun işimize yarayacağını fark ettik ve fazla olan kısmı testere yardımıyla keserek törpüledik ve önceki parçayla bağlantısını sağladık.
Daha sonra yük kaldırmaya yarayan, asansör görevi görecek olan sepetimiz için daha küçük boyutta olan 6 adet abestlangı birbirine silikon yardımı ile sabitleyip kurumaya bıraktık. Kuruyan alt zemin üzerine bir de kenarlar için daha ince parçalar (kürdan) yapıştırdık. Belli bir süre yine kurumaya bıraktığımız sepetimizi son olarak çöp şiş yardımıyla teleskobumuzun ucuna sabitleyerek tasarımımızı bitirmiş olduk. Bir an önce tasarımlarını denemek için sabırsızlıkla bekleyen tırtılların haklı gururları ve gülücükleri eşliğinde tasarımımızı kullanarak oyun oynadık.
ÜRÜNÜ PAYLAŞ
Tırtıllar birleştirdikleri parçanın ne işe yarayacağını anlattılar. Parçaların görünüşleri hakkında benzerlik ve farklılıklarını değerlendirdiler. Ürünün bitiminde bütün olarak incelenip, nasıl kullanılacağı hakkında sohbet ettiler. Bizlerde sunumlarını, çocukların gelişim düzeylerine göre değerlendirdik.
ÜRÜNÜ DEĞERLENDİR VE DAHA İYİSİNİ DÜŞÜN
Çocuklarımızın içinde bulunduğu yaş (48+ ay) gereği, bilişsel ve motor becerileri de göz önünde bulundurularak, yapılan ürünün gelişimlerini destekleyici yönde katkılarının olduğu kanaatine varılmıştır. Sağlamlık ve dayanıklılık açısından oldukça kaliteli ve doğal malzemeler kullanılmıştır. Tasarımlarını günlük hayatta kullanabileceklerdir.

ÖĞRETMEN DEĞERLENDİRMESi
Tırtıllar sınıfı sürecin başından beri konuya ilgiyle yaklaşmış olup, her aşamayı heyecanla beklemişlerdir. Yeni kavramlar öğrenirken, öğrendikleri kavramları günlük yaşamlarında kullanmaya gayret etmişlerdir. Çeşitli sorular sorarak meraklarını gidermiş, süreç boyunca eğlenirken öğrendikleri bir proje olmuştur.

BALIKESİR ORMAN ANAOKULU
OKUL ÖNCESİ KAZANIM MERKEZLİ STEM UYGULAMA PLANI
ÜNİTE/TEMA: KUVVET VE HAREKET YAŞ: 48+Ay SÜRE: 5 Hafta
KONU: İŞ MAKİNELERİ TARİH: 03.03.2023
SINIF ÖĞRETMENİ:
ESRA ÜLKER
STEM KOORDİNATÖRÜ:
BUSE ÖZFIRAT

 

 

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI
BİLİŞSEL GELİŞİM
KAZANIM 1: Nesne/durum/olaya Dikkatini Verir. (Göstergeleri: dikkat edilmesi gereken nesne durum olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar. Dikkatini çeken nesne/durum/olayı açıklar.
KAZANIM 3: Algıladıklarını Hatırlar.(Göstergeleri: nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler.)
KAZANIM 4: Nesneleri Sayar. (Göstergeleri: saydığı nesnelerin kaç tane olduğunu söyler.)
KAZANIM 5: Nesne veya Varlıkları Gözlemler. (Göstergeleri: Nesne/varlığın adını, rengini, şeklini, büyüklüğünü, uzunluğunu, dokusunu, sesini, kokusunu, yapıldığı malzemeyi, miktarını ve kullanım amaçlarını söyler.)

DİL GELİŞİMİ
KAZANIM 5: Dili iletişim Amacıyla Kullanır. (Göstergeleri: Konuşma sırasında göz teması kurar, konuşmayı başlatır, konuşmayı sürdürür, konuşmayı sonlandırır. Konuşmak için sırasını bekler. Duygu düşünce ve hayallerini söyler.)
KAZANIM 6: Sözcük Dağarcığını Geliştirir. (Göstergeleri: Dinlediklerinde yeni olan sözcükleri fark eder, sözcüklerin anlamlarını sorar. Sözcükleri hatırlar ve sözcüklerin anlamını söyler.)
KAZANIM 10: Görsel Materyalleri Okur. (Göstergeleri: Görsel materyalleri inceler, Görsel materyalleri açıklar, Görsel materyallerle ilgili sorular sorar. Görsel materyallerle ilgili sorulara cevap verir.)
SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİM
KAZANIM 3: Kendini Yaratıcı Yollarla İfade Eder. (GÖSTERGELERİ: Duygu, düşünce ve hayallerini Özgün yollarla ifade eder. Nesneleri alışılmışın dışında kullanır. Özgün özellikler taşıyan ürünler oluşturur.)
KAZANIM 7: Bir İşi Veya Görevi Başarmak İçin Kendini Güdüler. (Başladığı işi zamanında bitirmek için çaba gösterir.)
KAZANIM 10: Sorumluluklarını Yerine Getirir. (Göstergeleri: Sorumluluk almaya istekli olduğunu gösterir. Üstlendiği sorumluluğu yerine getirir.)
KAZANIM 15: Kendine Güvenir. (Göstergeleri: Grup önünde kendini ifade eder, gerektiği durumlarda farklı görüşlerini söyler. Gerektiğinde liderliği üstlenir.)

MOTOR GELİŞİMİ
KAZANIM 4: Küçük Kas Kullanımı Gerektiren Hareketleri Yapar. (Göstergeleri: Nesneleri takar, çıkarır. Nesneleri yeni şekiller oluşturacak şekilde bir araya getirir.)

STEM YAKLAŞIMININ DERS İÇİ VE DERS DIŞI DİĞER DERSLERLE İLİŞKİLENDİRİLMESİ

FEN MATEMATİK TEKNOLOJİ
21. YY BECERİLERİ
– Teknolojik işlemlerde temel kavramları anlar.
– Döngüsel bir tasarım sürecinin bir parçası olarak prototipler geliştirir.
– Öğrenme sürecini desteklemek için kendi çalışma grubunu ve ortamını düzenler.
– Nesneleri sayar
– Nesne ya da varlıkların özelliklerini karşılaştırır.
– Bir proje için ihtiyaç duyulan temel süreçleri tanır.
– Döngüsel bir tasarım sürecinin bir parçası olarak prototipler geliştirir.

– Kendini yaratıcı yollarla ifade eder
– Kendine Güvenir

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.