Başımız belada mı?Açık havada öğretmenin faydaları

Başımız belada mı? Açık havada öğretmenin faydaları


Çocuklarımıza bir şeyler oldu. Gelişmiş ülkelerde yaşamalarına rağmen birçok çocuk, birkaç on yıl önce bizim tarafımızdan bilinmeyen zihinsel ve fiziksel sorunlar yaşıyor. Aşağıda, çocukların refahı, yaşam tarzı ve genel olarak çocukluklarındaki değişikliklere ilişkin bazı örnekler verilmiştir:

FİZİKSEL SAĞLIK

Geçmişte sadece yetişkinlerde görülen tip 2 diyabet, şimdi çocuklarda daha fazla vakaya rastlanıyor. Çocuklarda obezite benzeri görülmemiş bir artış gösteriyor. Bilimsel araştırmalar, ABD’deki her üç çocuktan birinin obeziteden muzdarip olduğunu veya aşırı kilolu olduğunu gösteriyor 1 . Diğer Avrupa-Amerika ülkelerinden gelen veriler de benzer bir obezite eğilimine işaret ediyor, ancak o kadar da endişe verici değil 2 .

AKIL SAĞLIĞI

Günümüzde çocuklar da ruh sağlığı sorunlarından etkilenmektedir. ABD’deki her on iki çocuktan biri antidepresanlar veya diğer psikotrop ilaçlar kullanıyor 3 . Dünya Sağlık Örgütü (WHO), akıl hastalığının 2030 yılına kadar dünyadaki sağlık sorunlarının en büyük tek nedeni olacağını tahmin ediyor.

ÖĞRENME VE DİKKAT BOZUKLUKLARI

DEHB, Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu teşhisi konan çocukların sayısında küresel bir artış var. Her yedi ABD’li çocuktan biri etkilenir 4 .

ÇOCUKLARIN YAŞAM TARZINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bahsi geçen sağlık sorunlarının ortaya çıktığı dönemde çocukların yaşam tarzlarında önemli değişiklikler olmuştur. İşte bazı daha temsili örnekler:

MEDYA KULLANIMI

7-15 yaş arası Çek çocuklar günde ortalama 4 saatten fazla ekranlı ortamlarda (akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar, TV’ler, video oyunları) vakit geçiriyor. Bazı çocuklar günde bir saatten az, bazıları ise 8 saatten fazla zaman harcarlar. ABD araştırması, 8-12 yaşındakilerin günde 4,44 saat ve 13-18 yaşındakilerin günde 7,22 saatini cihazlarda geçirdiği benzer istatistikleri gösteriyor 5 . Bu saatler, çevrimiçi okul çalışmalarını ve ev ödevlerini içermez!

“ Okul bittikten sonra çocukların oyun düzenlediğini duydum. Bence okul saatlerinde çocukları dışarı çıkarmak çok önemli. Okuldan eve döndüklerinde bilgisayarın başına oturmak için hiçbir çaba gerekmiyor.”

3. sınıf öğretmeni

DIŞARIDA OYNAMAK

7-15 yaş arası Çek çocuklar günde ortalama 1 saat 48 dakika dışarıda geçiriyor. Bazı çocuklar arasındaki fark çok büyük, çünkü bazıları dışarıda uzun saatler geçiriyor, ancak Çek çocukların neredeyse yarısı dışarıda günde bir saatten az vakit geçiriyor! Ve her on çocuktan biri dışarıda neredeyse hiç vakit geçirmiyor 6 . 

İngiliz çocuklar dışarıda hapishane mahkûmlarından daha az zaman geçiriyor. 7

Çocuklar, ebeveynleri ve büyükanne ve büyükbabalarına kıyasla dışarıda daha az zaman harcarlar. 8

“ Bu sınıftaki çocuklara bu hafta sonu ne yaptıklarını sorduğumda, ‘Oynadım’ yani video oyunu oynayarak cevap verirlerdi. Biliyorsunuz, Mayıs ayında birçok resmi tatil hafta sonu vardır ve ben ‘İlginç bir şey yaptınız mı?’ diye sorduğumda. Cevap: ‘Oynadım’. Onlara dışarıda olup olmadıklarını sorduğumda tam bir sessizlik oldu.”

1. sınıf öğretmeni

HAREKET ÖZGÜRLÜĞÜ

Küresel olarak, çocukların ‘etkinlik yarıçapı’ – gözetimsiz olarak dolaşmalarına izin verilen alan – azaldı. 20. yüzyılın başında çocuklar yaklaşık 10 km’lik bir yarıçapta bağımsız olarak oynayabiliyorken, 21. yüzyılda çocukların evlerinden ve sokaktan çıkmalarına bile izin verilmiyor.

Çocuklar dışarıda oynamak için daha fazla özgürlük istiyorlar (%81). Çocukların yaklaşık yarısı, gözetimsiz olarak dışarıda oynamalarına izin verilmediğini söylüyor ve neredeyse dörtte biri, dışarıda yalnız olmaktan endişe duyuyor.

Doğal çocukluk raporu

ÇÖZÜM DIŞARIDA

En son bilim araştırmaları, oyun oynamanın, öğrenmenin veya sadece dışarıda vakit geçirmenin çocukların esenliği ve eğitimi için fiziksel, zihinsel ve sosyal faydalar sağladığını kanıtlıyor.

Temsili bir örnek:

Yeşil alanlara maruz kalmanın DEHB tanılı çocuklar üzerindeki etkisini araştıran birçok çalışma vardır. Araştırmalardan birinde, Illinois Üniversitesi bilim adamları, DEHB olan çocuklara üç tür ortamda 20 dakika yürümeyi reçete ettiler: bir şehir parkı ve diğer iki bakımlı kasaba ortamı. Her çocuk, her üç ortamda da tıbbi yürüyüşlere katıldı ve hemen ardından bir dikkat testine katıldı. Sonuç ne oldu? Parkta bir yürüyüşten sonra çocukların konsantrasyonu, şehir merkezinde veya yerleşim alanında olduğundan daha iyiydi.

Bu tedavinin sonuçları, DEHB tıbbının bu günlerinde kullanılan eşdeğer terapiye kıyasla şaşırtıcı derecede başarılıydı. Bu araştırmadan, ‘doğal dozların’ DEHB semptomlarını yönetmek için güvenli, maliyetli olmayan ve yaygın olarak bulunabilen bir ilaç türü olarak kullanılıp kullanılamayacağı sorusu ortaya çıktı. 9

Fiziksel ve zihinsel sağlık sadece dışarıda geçirilen süreye değil, aynı zamanda beslenme, yaşam tarzı veya genetik durum gibi diğer yönlere de bağlı olsa da, doğa ile düzenli temasın insan sağlığını iyileştirdiği açıktır.

Öğrenmek ve çocuklarımızla dışarıda vakit geçirmek hem çocuklarımızın hem de tüm toplumun yararınadır.

1 Fryar CD, Carroll MD, Afful J. 2-19 yaş arası çocuklar ve ergenler arasında aşırı kilo, obezite ve şiddetli obezite prevalansı: Amerika Birleşik Devletleri, 1963–1965 – 2017–2018. NCHS Sağlık E-İstatistikleri. 2020. https://www.cdc.gov/obesity/data/childhood.html

2 Currie, C. ve diğ., ed. Gençler arasında sağlık ve esenliğin sosyal belirleyicileri. Okul Çağındaki Çocuklarda Sağlık Davranışı (HbSC) çalışması: 2009/2010 anketinden uluslararası rapor. Kopenhag, DSÖ Avrupa Bölge ofisi (Çocuklar ve Ergenler için Sağlık Politikası, No. 6). 2012.

3 Zablotsky B, Terlizzi EP. 5-17 yaş arası çocuklar arasında ruh sağlığı tedavisi: Amerika Birleşik Devletleri, 2019. NCHS Data Brief, no 381. Hyattsville, MD: Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi. 2020. https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db381.htm

4 Zablotsky B, Alford JM. 3-17 yaş arası ABD’li çocuklar arasında dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu ve öğrenme güçlüğünün yaygınlığında ırksal ve etnik farklılıklar. NCHS Data Brief, no 358. Hyattsville, MD: Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi. 2020. https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db358.htm

5 Rideout, V., ve Robb, MB The Common Sense nüfus sayımı: Aralar ve gençler tarafından medya kullanımı, 2019. San Francisco, CA: Common Sense Media. 2019. https://www.commonsensemedia.org/sites/default/files/uploads/research/2019-census-8-to-18-full-report-updated.pdf

6 Nadace Proměny Karla Komárka. České děti venku: Reprezentativní výzkum, kde a jak tráví děti svůj čas. 2016. https://www.nadace-promeny.cz/cz/vyzkum.html

7 Birleşik Krallık’taki çocukların dörtte üçü dışarıda hapishane mahkumlarından daha az zaman geçiriyor – anket | yaban hayatı | Gardiyan

8 Clements, R. Açık havada oynanan oyunun durumuna ilişkin bir araştırma. Erken Çocuklukta Güncel Sorunlar, 5(1), 68 – 80. 2004.

9 Doğal İngiltere. Çocukluk ve doğa: nesiller boyunca doğa ile değişen ilişkiler üzerine bir araştırma. 2009. http://publications.naturalengland.org.uk/publication/5853658314964992

10 Faber Taylor, A., & Kuo, FE (2008). Dikkat eksikliği olan çocuklar parkta yürüdükten sonra daha iyi konsantre olurlar. Journal of Dikkat bozuklukları onlineFirst. 12(5), 402-409. Mart 2009

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.